Egels
in nood
0900 – 4035509

Egels: Nachtdieren en Overlevingsstrategieën

Egels zijn fascinerende wezens. Ze zijn de enige inheemse zoogdieren die in winterslaap gaan, en hun unieke overlevingsstrategieën en gedragingen maken ze een interessant onderwerp van studie. Egels zijn echte schemer- en nachtdieren. Overdag houden ze zich schuil in een nest van bladeren en droog gras, of in composthopen en onder takkenbossen maar ook onder tuinhuisjes of schuurtjes.

De winterslaap van egels duurt ongeveer van november tot en met maart. Toch worden egels ook in de winter waargenomen dat komt omdat de winterslaap soms een paar keer per maand wordt onderbroken. Deze onderbrekingen zijn noodzakelijk voor het overleven van de egel, en ze zijn een voorbeeld van de veerkracht en aanpassingsvermogen van deze kleine zoogdieren.

Vanaf april-mei begint de voortplantingstijd die duurt tot juli soms zelfs tot september. Na 31-39 dagen worden er 2 tot 9 jongen geboren die 6 weken bij de moeder blijven. Deze periode is cruciaal voor de overleving van de jonge egels, omdat ze in deze tijd leren om zelfstandig te overleven en zich voor te bereiden op de aankomende winterslaap.

Met name de egels die laat in het seizoen geboren worden, krijgen het zwaar. Zij hebben maar een korte tijd om ‘op te vetten’ voor de winterslaap, en halen vaak niet op tijd het minimumgewicht om in winterslaap te gaan. Deze zogenaamde ‘herfstwezen’ komen vaak in egelopvangcentra terecht.

Egels kunnen soms in gevaarlijke situaties terechtkomen. Hier zijn enkele situaties waarin je een egel zou moeten helpen:

  • Als een egel onder de vliegeneitjes zit (ziet eruit als witte plakkaten)
  • Als een egel aangevallen is door een hond-ook al zie je geen wonden
  • Als de egel stinkt (dan zijn er zeker wonden)
  • Als een egel zich niet oprolt bij aanraking
  • Als een egel bijna verdronken in een vijver, sloot, of zwembad
  • Als een egel ergens in verstrikt is en u ziet geen wonden
  • Als je kleine egels ter grootte van een ter grootte van een tennisbal nog rond half november ziet rondlopen
  • Als een egel rondjes loopt of waggelt

De zorg voor deze unieke dieren is een belangrijke taak. Door te leren over hun gedrag en levenscyclus, kunnen we beter voor ze zorgen en ze helpen overleven in de steeds veranderende omgeving.

Zie hier adressen wildopvang in de buurt

De opbrengst van betaalde diensten en donaties komt ten goede aan de activiteiten van de dierenambulance.,
namelijk het helpen van dieren in nood.

De dierenambulance doet meer dan je denkt!

Vervoer naar dierenarts

Indien u met uw huisdier naar de dierenarts moet en u heeft geen vervoer, dan kunnen wij het vervoer voor u verzorgen. Wij halen u met uw huisdier op van huis, kunnen assisteren bij het transport klaar maken van uw dier, wij rijden naar de dierenkliniek van uw keuze en brengen u en uw dier daarna weer naar huis.

Bekijk hier het tarief voor het vervoer

Bel voor het maken van een afspraak
0900 – 4035009

Overleden huisdier

Er komt een moment dat u afscheid moet nemen van uw huisdier. U heeft uw huisdier een mooi leven bezorgd en andersom heeft uw huisdier u liefde, gezelschap en zoveel meer gegeven. Daar hoort een afscheid bij, welke manier u ook kiest, onze medewerkers zullen uw wens en uw overleden huisdier met respect behandelen.

U kunt gebruik maken van vervoer voor uw overleden huisdier, bel voor het maken van een afspraak 0900 – 4035009 naar dierenbegraafplaats of dierencrematorium van uw keuze door de dierenambulance.

Bekijk hier het tarief voor het vervoer

Verhuur

U kunt bij onze dierenambulance, diverse transportmandjes huren. Hiervoor betaald u wel borg. Mandje niet kapot en weer schoon ingeleverd dan krijgt u uw borg minus de verhuurkosten weer terug.

Ook is het mogelijk om een vangkooi te huren indien uw kat zich niet zo makkelijk laat pakken.
Vangkooi plaatsen mag alleen op eigen terrein.

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

De Stichting staat bij de Belastingdienst (zoek op Dierenambulance Westland met als vestigingsplaats ‘s-Gravenzande) geregistreerd als een ANBI met RSIN nummer 855387397 Hiervoor moet de stichting aan allerlei voorwaarden voldoen. Gewone of periodieke giften aan een ANBI zijn fiscaal aftrekbaar. Op de website van de belastingdienst kunt u de voorwaarden vinden.

Vermiste huisdieren

U kunt u vermiste huisdier hier kosteloos opgeven. Uw vermiste huisdier komt op onze eigen website te staan. Ook hebben wij een eigen Facebook groep voor vermiste en gevonden dieren waarop we uw vermiste dier plaatsen.

Neem ook contact op met Stichting Amivedi. Dit is een landelijke registratiedienst voor vermiste en gevonden huisdieren.

Chip je kat

U kunt uw kat(ten) laten chippen en direct registreren door onze gecertificeerde en geregistreerde chippers. Dit raden wij aan voor alle katten.

Informeer bij ons naar de mogelijkheden. Wij hebben een eigen (mobiel) chipteam die ook bij u aan huis komt om uw kat te chippen en direct te registreren.

Bekijk hier het tarief voor het chippen

RSS
Facebook