Regelmatig krijgen wij meldingen van de bloemenveiling in het Westland van verstekelingen die zich ophouden in ladingen bloemen en planten die aangeboden wordt op de veiling. We halen deze reptielen altijd op om te voorkomen dat ze in onze natuur terecht komen waar ze een gevaar kunnen vormen voor de reptielen in ons eigen land, in overleg brengen wij deze reptielen naar de opvangcentra zoals Serpo. De hazelworm wordt aangezien voor een slang en dat is ook niet zo verwonderlijk maar is een pootloze hagedis. Ook de hazelworm gaat naar de opvangcentra, immers we weten vaak niet uit welk deel van Europa het dier komt.

De hazelworm (Anguis fragilis) is een pootloze hagedis uit de familie hazelwormen (Anguidae).

De hazelworm heeft een grote verspreiding binnen Europa en is daar een van de meest voorkomende reptielen. Ook in België en Nederland komt deze hagedis voor. De hazelworm is een bodembewoner die een verborgen leven leidt tussen de bladeren en takken in de strooisellaag. Hij eet kleine ongewervelden, voornamelijk regenwormen en naaktslakken.

De hazelworm is doorgaans bruin van kleur en kan een lengte van ongeveer 45 centimeter bereiken. Jongere dieren zijn lichter van kleur en hebben donkere lengtestrepen, oudere exemplaren zijn soms gevlekt. Net als andere soorten uit de familie hazelwormen lijkt de hazelworm oppervlakkig meer op een slang dan op een typische hagedis. Het lichaam draagt geen poten en is langwerpig en cilindrisch van vorm. Door de gewoonte vaak de tong uit te steken wordt de gelijkenis met een slang nog eens versterkt. Belangrijke verschillen tussen een hazelworm en een slang zijn de relatief stijve voortbeweging, de tong die niet sterk gevorkt is, en de beweegbare oogleden van de hazelworm. Net als andere Europese hagedissen is de hazelworm volkomen ongevaarlijk en bovendien erg schuw: bij verstoring vlucht het dier snel weg.

De hazelworm is eierlevendbarend , de jongen komen in een dun vliesje ter wereld maar gaan direct hun eigen weg. De hagedis kan in vergelijking met andere reptielen erg oud worden maar heeft ook veel vijanden. Dieren die op de hazelworm jagen zijn onder andere vogels en zoogdieren en andere reptielen.

Download de herkenningkaart hagedissen

error

Deel deze site zoveel mogelijk

× Stel uw vraag