Vleermuis in huis?
Het komt regelmatig voor dat vleermuizen de weg kwijtraken en door een openstaand raam naar binnen vliegen. Ze zijn misschien overvallen door een onweersbui, achterna gezeten door een uil of achter een nachtvlinder aangegaan. Vaak betreft het ook jonge diertjes die de weg nog niet goed kennen of het vliegen nog niet helemaal meester zijn. ‘s Avonds vind je ze dan tussen de gordijnen of ze vliegen rondjes door de kamer. Wat moet je doen?

  1. Doe de deur dicht;
  2. Doe de verlichting uit;
  3. Zet alle ramen en gordijnen open;
  4. Wacht tot de vleermuis is verdwenen.

Als de vleermuis overdag rondvliegt in huis ook deze stappen uitvoeren. Ze kunnen prima overdag de weg vinden buiten.

Wat moet ik doen met een jonge vleermuis die niet kan vliegen?
Het kan gebeuren dat een vleermuismoeder haar jong kwijtraakt. Dat kan tijdens de eerste vlieglessen of ze heeft het jong tijdens de vlucht aan haar borst verloren. Wanneer je een jonge vleermuis vindt (ze zijn heel klein en een beetje vaal van kleur) bewaar het dier dan in een kartonnen doosje met een lap er in. Daar kruipen ze vaak tussen en voelen ze zich veilig. Een beetje water is goed, maar pas op met een bakje. Hier kunnen ze in verdrinken. Tegen de avondschemering (na zonsondergang) kun je het jong aan de boom of aan de muur van de gevel hangen, dicht bij de plek waar je het beestje hebt gevonden. De moeder gaat namelijk op zoek naar haar jong en op die manier kan ze het gemakkelijk vinden. Het jong vliegt dan mee of klampt zich vast aan de moeder..

Wat moet ik doen met een zieke/gewonde vleermuis?
Wanneer het dier gewond is ( gebroken botjes, gescheurde vleugels ) dan kun je de dierenambulance bellen. Probeer het gewonde dier met rust te laten en in een donker doosje te bewaren.

Gezonde vleermuizen zijn overdag sowieso weinig actief.. Wacht tot de avondschemering om te kijken of ze wat levendiger worden. Probeer ze op een veilige plek (buiten bereik van katten) aan een boom of gevelmuur te hangen (gebruik handschoenen). Ze kunnen dan op eigen kracht wegvliegen. Blijft de vleermuis in verdoofde toestand of vliegt niet op eigen kracht weg bel dan de dierenambulance.

Kan ik vleermuizen met blote handen aanraken of oppakken?
Als vleermuizen zich bedreigd voelen kunnen ze met hun scherpe tandjes bijten. Probeer dat te voorkomen door vleermuizen met handschoenen te pakken als dat nodig is. Een jonge of gewonde vleermuis kun je voorzichtig in een doosje vegen, zodat je ze niet hoeft aan te raken. Moet je ze wel oppakken, trek dan geen ovenwanten aan want dan voel je de vleermuis niet. Katoenen tuinhandschoenen, of een dunne lap stof zijn prima. Was altijd je handen na het aanraken van een vleermuis.

error: Content is protected !!