Reptielen halen wij altijd op, lees waarom!

In ons kikkerlandje komen niet alleen soorten voor die van nature in Nederland voorkomen. Steeds meer exotisch dieren voelen zich in ons landje thuis. Vaak gaat het hierbij om ontsnapte huisdieren, verstekelingen die zijn meegereisd uit verre oorden of gewoon door een eigenaar in de natuur zijn gedumpt.

Reptielen worden met enige regelmaat ook als verstekelingen aangetroffen. Deze exoten kunnen wanneer zij ontsnappen grote schade aanrichten aan de flora en fauna van het Westland. Niet alleen doordat ze deze eten of hun leefgebied aantasten, maar ze kunnen ook ziektes of parasieten overdragen waar onze inheemse soorten onvoldoende weerstand tegen hebben en hele populaties kunnen verdwijnen of soorten soms zelf helemaal uitsterven.

Wij raadplegen onze experts om te bepalen om welke soort het precies gaat, omdat meestal niet direct duidelijk is om welke diersoort het gaat en of het dier giftig is. Dit om te voorkomen dat onze medewerkers en vrijwilligers niet onnodig gevaar lopen. Evenals omstanders, en om te bepalen waar het dier vervolgens het beste terecht kan voor geschikte opvang en goede zorg.

Schildpadden

Als dierenambulance hebben wij meestal te maken met ontsnapte huisdieren of hun nakomelingen. In ons werkgebied gaan de meeste meldingen over de waterschildpadden (exoten) die worden aangemerkt als invasieve exoot omdat ze ons watermilieu en de daarin levende planten en dieren bedreigen. Het gaat dan om dieren die ooit uit hun huiskamer vivarium zijn gegroeid en door de eigenaar in de natuur zijn uitgezet.

Let op! Waterschildpadden die zich makkelijk laten vangen dragen in principe de spreekwoordelijke rode vlag. Waterschildpadden zijn normaal watervlug, dus een makkelijk gevangen dier is zeer waarschijnlijk ziek.

De dierenambulance krijgt zeker met het warme weer veel meldingen van schildpadden die liggen te zonnebaden aan de rand van sloten in het Westland maar deze dieren zijn ons heel vaak te snel af zodat vangen onmogelijk wordt wanneer zij de sloot induiken.

De dierenambulance heeft dan het nakijken…………….

Hygiëne en veiligheid. (Dit geldt niet voor landschildpadden)

Heb je een schildpad gevangen? Je kunt ons altijd bellen en wij zullen het dier ophalen.

Dit kan leiden tot besmettingsgevaar van o.a. de salmonellabacterie die alle soorten reptielen zoals schildpadden, in alle gevallen bij zich dragen. Daarbij is er een kans op besmetting met de ziekte van Weil, wat ook overdraagbaar is op de mens!
De dierenambulance krijgt zeker met het warme weer veel meldingen van schildpadden die liggen te zonnebaden aan de rand van sloten in het Westland maar deze dieren zijn ons heel vaak te snel af zodat vangen onmogelijk wordt wanneer zij de sloot induiken.

Een gevangen schildpad wordt opgevangen en vervoerd door Stichting Dierenambulance Westland volgens het protocol van Stichting schildpaddenopvang Nederland.

error

Deel deze site zoveel mogelijk

× Stel uw vraag