Stichting Dierenambulance Westland ontvangt geen structurele vergoedingen of subsidie voor het helpen van gewonde/zieke vogels en is afhankelijk van steun van jou om vogels te helpen. Klik hier om ons te steunen met een bijdrage..
Informatie over vogelgriep klik hier ….

Gewonde/zieke watervogels, zoals eenden, ganzen en zwanen maar ook meeuwen. Allemaal dieren die op en rond het waterleven worden ook door ons opgehaald.
U kunt ons alvast helpen door kleinere watervogels in een doos te doen. Zorg ervoor dat de doos goed dicht zit en er genoeg verse lucht bijkomt. U kunt de watervogel vangen met een lichte doek of handschoenen te gebruiken of door er iets overheen te zetten zoals een doos met voldoende ventilatie of wasmand, krat, enzovoort. Zo kan de vogel zich niet verder bezeren of er vandoor gaan.
Was je handen altijd goed.

Gewonde/ zieke roofvogels en uilen, halen wij altijd op. Deze vogels oppakken is niet geheel zonder gevaar. Met hun scherpe klauwen en snavels kunnen ze iemand gemeen verwonden.
Indien mogelijk en als de situatie het toelaat kunnen wij u vragen om iets over de vogel heen te zetten, zo kan de vogel zich niet verder bezeren of er vandoor gaan.
Lijkt de vogel dood? Pak het niet op! Als afweer houden dit soort vogels zich schijndood. Want zodra u ze oppakt komen ze ineens tot leven en kunnen je alsnog verwonden

Gewonde/zieke stadsvogels zoals duiven, kauwen, merels en andere kleine vogelsoorten die om en rond je huis leven worden ook door ons opgehaald.
Hierbij vragen we je om de vogel alvast in een doos te doen. Zorg ervoor dat de doos goed dicht zit er voldoende frisse lucht bijkomt… Je kan de vogel oppakken met een lichte doek of handschoenen.
De vogel is dan beschermd tegen eventuele aanvallers zoals katten of honden.
Was je handen altijd goed.

De overige vogels zoals snippen, reigers, spechten, zwaluwen, ooievaars etc.
Hiervoor bekijken we per melding welke acties nodig zijn.



Een zonnebadende reiger.
Heel vaak krijgen we meldingen over zwanen die hun poot mogelijk gebroken hebben omdat deze vreemd op de rug legt.
Maar gelukkig is er dan niets aan de hand. Zwanen zwemmen soms met één poot op hun rug om zo hun lichaamstemperatuur te kunnen regelen of om uit te rusten.
Vaak krijgen we meldingen over aalscholvers op lantaarnpalen die met hun poten vast zouden zitten en niet weg kunnen vliegen.
Maar gelukkig is ook hier niets aan de hand. Aalscholvers met spreiden hun vleugels om deze te laten drogen.