Let op:. Iedere gemeente kan afwijkende regels hebben. Zo kan een gemeente bijvoorbeeld bepalen dat een dier boven een bepaald gewicht niet in de eigen tuin begraven mag worden. Informeer daarom bij de gemeente waar je woont.

Regels voor het begraven van huisdieren in de eigen tuin

Als je ooit overweegt om je geliefde huisdier in je eigen tuin te begraven, zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Het is niet zomaar toegestaan om je overleden huisdier in de tuin te begraven. Deze regels zijn onder andere:

  • Het moet je eigen (in eigendom) tuin, grond of terrein zijn (dus het mag niet bij een huurwoning of erfpacht grond)
  • Er moet voldoende ruimte zijn
  • Je overleden huisdier moet op minimaal 75 cm diep (liefst een meter) worden begraven.
  • Het overleden dier mag geen op mensen of andere dieren overdraagbare ziekte hebben gehad
  • Er mogen geen schadelijke stoffen voor het milieu worden gebruikt, dus bijvoorbeeld geen plastic. Wikkel je overleden huisdier in een katoenen doek, gebruik een kartonnen doos of houten kist.
  • Het moet gaan om een huisdier. Voor hobbydieren (boerderijdieren) gelden andere regels. Zie de info over Hobbydieren.

Dit zijn de algemene (wettelijke) regels. Wanneer je deze in acht neemt dan is het toegestaan om je overleden huisdier in de eigen tuin te begraven. (Bron: NVWA)

Aandachtspunt: Als je overweegt je huisdier in je eigen tuin te begraven, vergeet dan niet dat als je ooit verhuist, je geliefde huisdier achterblijft. Dit is iets om serieus te overwegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Bron: Afscheid van een huisdier

RSS
Facebook