Wat te doen als u een dier in nood vindt: Een stapsgewijze gids

Het vinden van een dier in nood kan een stressvolle en hartverscheurende situatie zijn. Of het nu een gewond huisdier is, een gestrande zeevogel of een klein wild dier, de noodzaak om snel en efficiënt te handelen is cruciaal. In zo’n situaties is het belangrijk om te weten wat u moet doen en wie u moet bellen. Daarom is hier een handige gids voor wat u moet doen als u een dier in nood vindt.

Stap 1: Beoordeel de situatie

Als u een dier in nood vindt, is het eerste wat u moet doen de situatie beoordelen. Wat mankeert het dier? Is het gewond of ziek? Is het in gevaar? Probeer te bepalen wat de conditie van het dier is en wat voor soort hulp het nodig heeft. Het is belangrijk om te proberen kalm te blijven en een duidelijk beeld te krijgen van de situatie voordat u actie onderneemt.

Stap 2: Bel de dierenambulance

Als u hebt vastgesteld dat het dier hulp nodig heeft, is de volgende stap het bellen van de Meldkamer van de dierenambulance op het nummer 0900-4035009. Onze centralisten zijn ervaren en getraind om met dergelijke situaties om te gaan. Ze zullen u vragen wat het dier mankeert en een melding maken.

Als het kleine in het wild levende dieren betreft, zal de centralist vragen of u het dier in een doos of in een krat wil bewaren. Dit is om het dier veilig en comfortabel te houden totdat de dierenambulance arriveert. Het is belangrijk om te onthouden dat u niet moet proberen om een wild dier zelf te behandelen of te vervoeren, tenzij u hier specifiek om wordt gevraagd.

Stap 3: Geef de locatie door

Het is van cruciaal belang dat u zo goed mogelijk de locatie doorgeeft aan de centralist. Dit helpt de dierenambulance om het dier zo snel mogelijk te bereiken. Geef duidelijke en nauwkeurige informatie over waar u zich bevindt en waar het dier zich bevindt. De details kunnen variëren van een straatnaam en huisnummer tot een meer specifieke locatie in een park of op het strand.

Stap 4: Geef uw contactgegevens door

De centralist zal ook naar uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres vragen. Dit is zodat ze u kunnen bereiken als er onduidelijkheden zijn of als ze meer informatie nodig hebben. Uw contactgegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden alleen gebruikt voor het doel van het helpen van het dier. Het is belangrijk om te weten dat uw privacy wordt gerespecteerd en dat uw informatie niet voor andere doeleinden zal worden gebruikt.

Stap 5: Regel vervoer

U kunt u de dierenambulance ook bellen om vervoer voor u en uw huisdier te regelen, bijvoorbeeld naar de dierenarts. Dit is vooral handig als u zelf geen vervoer heeft of als het dier te zwaar of te groot is om zelf te vervoeren. Let op, de dierenambulance is niet een vervanging voor een taxi dienst, het is er om te helpen in noodsituaties.

Het vinden van een dier in nood kan een situatie zijn die niemand wil meemaken, maar het is een realiteit die vaker voorkomt dan we zouden willen. Maar door te weten wat u moet doen en wie u moet bellen, kunt u het dier de hulp geven die het nodig heeft. Onthoud, de dierenambulance is er om te helpen, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen als u een dier in nood vindt.

Hoe u ons kunt steunen
Zoals je misschien weet, heeft de Gemeente Westland de zorgplicht voor dieren in nood. Echter, deze kosten worden niet door de gemeente vergoed. Dit betekent dat alle kosten die gemaakt moeten worden voor de dierenambulance voor rekening komen van de dierenambulance zelf.

Dankzij gulle donaties van mensen zoals jij, kunnen we deze dieren blijven helpen. We zijn je enorm dankbaar voor je bijdrage. of wordt
vrijwilliger en meld je aan!

Help ons

Steun onze missie om dieren in nood te redden en te beschermen

Mijn bedrag € -

Inspirerende verhalen

Lees verhalen over de impact die we maken in het leven van dieren

De impact van plastic op ons wild.

Onlangs werd een aalscholver gevonden die verstrikt was geraakt in een plastic tasje. Het arme dier kon niet meer vliegen of duiken, en zijn algehele conditie was ernstig aangetast. Gelukkig werd hij bevrijd en is hij nu onder de zorg van een dierenopvangcentrum.

Dit incident benadrukt de ernst van plastic vervuiling en de effecten ervan op ons wild. Wilde vogels raken vaak verstrikt in plastic afval in hun zoektocht naar voedsel, en de gevolgen hiervan kunnen dodelijk zijn.

Inschattingsfout


Het komt vaak voor dat gewonde zwanen een inschattingsfout maken. De daken van kassen lijken vanuit de lucht op open water, waardoor ze proberen te landen. Echter, ze belanden op het dak van een kas waar ze doorheen vallen en gewond raken door het glasscherven.

Steun ons werk

Word lid, doneer of meld je aan als vrijwilliger om de dieren te helpen

Scroll naar boven