Verdwaalde postduif

Kom je een postduif tegen, dan hoef je niet meteen te schrikken. Het is niet noodzakelijk om dit meteen te melden. Het beste is om even af te wachten of de duif er de volgende dag nog zit of terugkomt. Houd er rekening mee dat als de duif niet vastzit, het melden ervan weinig zin heeft, omdat er dan geen actie kan worden ondernomen.

Wil je de duif helpen aan te sterken, dan kun je water en voedsel geven (bijv. ongekookte rijst). In veel gevallen zal de duif na wat rust weer terugvliegen naar zijn eigen hok. Maar als de duif na een of twee dagen nog steeds op dezelfde plek zit, probeer hem dan te vangen. Dit kan een lastige taak zijn. Een nuttige tip is om een doek over de duif te werpen of er een wasmand overheen te zetten. Op die manier kun je de duif gemakkelijker oppakken en het jaartal en ringnummer aflezen.

Met behulp van het ringnummer kan de eigenaar van de duif worden opgespoord. Klik hier voor meer informatie.

Als de postduif gewond is, kun je de dierenambulance bellen op 0900 – 4035009.

Hoe u ons kunt steunen
Zoals je misschien weet, heeft de Gemeente Westland de zorgplicht voor dieren in nood. Echter, deze kosten worden niet door de gemeente vergoed. Dit betekent dat alle kosten die gemaakt moeten worden voor de dierenambulance voor rekening komen van de dierenambulance zelf.

Dankzij gulle donaties van mensen zoals jij, kunnen we deze dieren blijven helpen. We zijn je enorm dankbaar voor je bijdrage, of wordt
vrijwilliger en meld je aan!

Help ons

Steun onze missie om dieren in nood te redden en te beschermen

Mijn bedrag € -

Inspirerende verhalen

Lees verhalen over de impact die we maken in het leven van dieren

Hoe een Duif de Weg Kan Kwijtraken

Er zijn een paar redenen waarom een duif de weg kan kwijtraken. Een daarvan is een achtervolging door een roofvogel. Wanneer een duif wordt achtervolgd door een roofvogel, kan paniek ervoor zorgen dat de duif ver van zijn hok raakt. Dit gebeurt helaas vaak, omdat er in Nederland veel hongerige roofvogels zijn.

Na zo’n achtervolging kan de duif verzwakt en gestrest zijn, met weinig energie om terug te vliegen naar huis. In sommige gevallen kan de duif zelfs bang zijn om weer te vliegen.

Een andere oorzaak kan zijn dat de duif gewond is geraakt. Dit kan door een roofvogel gebeuren, of door tegen een kabel van een zendmast of zelfs een auto aan te vliegen.

Betekenis ringen van de postduif


DWist je dat een postduif die uitgezet is met een vlucht twee ringen aan beide poten heeft?

Eén van deze ringen is metaalkleurig en bevat een uniek nummer met landcode. Dit nummer geeft ook het jaar aan waarin de duif is geringd en een identificatienummer om de duif te identificeren.

De andere ring is vaak een gummiring, ook wel wedstrijdring genoemd. Deze ring moet de duivenmelker bij aankomst van de duif in een klok stoppen. Dit is om de tijd van aankomst aan te geven.

Steun ons werk

Word lid, doneer of meld je aan als vrijwilliger om de dieren te helpen

Scroll naar boven