Wat te doen als u een dier in nood vindt: Een stapsgewijze gids

Uilen, deze majestueuze wezens van de nacht. Wist je dat ze zowel in stedelijke als landelijke gebieden kunnen worden gevonden? Hun broedgewoonten zijn uniek en hun jongen, bekend als takkelingen, verschillen sterk van die van andere vogels.

Uilen kunnen broeden in verschillende omgevingen, waaronder stadsparken en soms zelfs in je eigen (binnen)tuin. Bosuilen broeden meestal in boomholten, terwijl ransuilen, herkenbaar aan hun oorpluimpjes, vaak gebruik maken van oude ekster- of kraaiennesten, en soms zelfs op de grond nestelen.

Uilskuikens verschillen sterk van gewone jonge vogels. Ze blijven minstens drie weken op het nest, maar wanneer ze het nest verlaten zijn ze nog pluizig en afhankelijk. Het is normaal voor ze om af en toe uit het nest te vallen. Deze jonge uilen, ook wel ’takkelingen’ genoemd, kunnen zelf weer de nestboom of een naburige boom in klimmen. De ouders voeren hen bij tot zij ongeveer 5 weken of ouder zijn, waarna de uilskuikens vliegvlug zijn.

Als je een ongedeerde jonge uil vindt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Je kunt proberen het dier voorzichtig op te pakken en op een tak in de buurt van het nest te zetten. Als je dit niet durft of kan, kan je de dierenambulance bellen voor hulp. Het is belangrijk om te onthouden dat het grootbrengen door de ouders in de meeste gevallen de voorkeur heeft.

Zoals je wellicht weet, heeft de Gemeente Westland de zorgplicht voor dieren in nood. Maar deze kosten worden niet door de gemeente vergoed. Dankzij gulle donaties van mensen zoals jij, kunnen we deze dieren blijven helpen.

Dankzij gulle donaties van mensen zoals jij, kunnen we deze dieren blijven helpen. We zijn je enorm dankbaar voor je bijdrage, of wordt
vrijwilliger en meld je aan!

Help ons

Steun onze missie om dieren in nood te redden en te beschermen

Mijn bedrag € -

Inspirerende verhalen

Lees verhalen over de impact die we maken in het leven van dieren

Bescherming van de Velduil

Ondanks zijn aanwezigheid in veel regio’s ondervindt de velduil aanzienlijke uitdagingen die zijn overleving bedreigen.
De grootste bedreiging is het verlies van geschikte habitats, voornamelijk veroorzaakt door menselijke activiteiten. Landbouw en verstedelijking hebben een aanzienlijke impact op de omgevingen waarin deze uilen van oudsher gedijen.

Daarnaast kunnen het gebruik van pesticiden en rodenticiden de beschikbaarheid van prooien voor de uil indirect beïnvloeden. Dit heeft een negatieve invloed op het reproductieve succes van de velduil.

Jonge Bosuilen en hun Gedrag


Dacht je dat alle vogels hun eerste vlucht vanuit hun nest maken? Nou, dat geldt niet voor de jonge uilen. Vliegen is voor hen niet direct een vaardigheid die ze onder de knie hebben. In plaats daarvan klimmen ze op een tak, en heel vaak kukelen ze wat onhandig naar beneden. Met hun scherpe klauwen klimmen ze dan weer omhoog de boom in. Deze donzige kuikens worden daarom ook wel ’takkelingen’ genoemd.

Mocht je tijdens een boswandeling zulke pluizige bolletjes tegenkomen, is het belangrijk om ze te laten liggen. Ze lijken misschien hulpeloos, maar dat zijn ze niet. En maak je geen zorgen, hun ouders zitten in de buurt.

Steun ons werk

Word lid, doneer of meld je aan als vrijwilliger om de dieren te helpen

Scroll naar boven