Hoe te handelen bij een gewonde vogel

Wanneer je een gewonde vogel ziet, is het belangrijk om eerst te observeren. Let op zichtbare verwondingen zoals wonden, bijtmarkeringen of botbreuken. Als je een vogel tegen een raam ziet vliegen, observeer hem dan eerst zonder hem aan te raken.

Merk je dat de vogel verzwakt lijkt zonder zichtbare verwondingen, geef hem dan wat tijd en observeer zijn bewegingen. Kijk of hij in staat is om te lopen of te vliegen.

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat de vogel hulp nodig heeft, breng hem dan voorzichtig in veiligheid met behulp van een handdoek en plaats hem in een krat of kartonnen doos met voldoende luchtgaten.

Voor grotere vogels, bel direct de dierenambulance op 0900-4035009. Jouw veiligheid komt altijd op de eerste plaats, dus ben voorzichtig bij het benaderen en hanteren van wilde dieren.

Dankzij gulle donaties van mensen zoals jij, kunnen we deze dieren blijven helpen. We zijn je enorm dankbaar voor je bijdrage, of wordt
vrijwilliger en meld je aan!

Help ons

Steun onze missie om dieren in nood te redden en te beschermen

Mijn bedrag € -

Inspirerende verhalen

Lees verhalen over de impact die we maken in het leven van dieren

Notoire raamvlieger

Een fenomeen dat je misschien hebt opgemerkt – houtsnippen die massaal tegen ramen aanvliegen, vooral in november.

De reden hiervoor is dat houtsnippen in deze periode in grote aantallen vanuit noord en oost Europa door ons land trekken, op weg naar warmere landen zoals Frankrijk en Engeland. Ze hebben de gewoonte om laag te vliegen, vaak dwars door steden heen, zowel in de nacht als een deel van de dag.

Je vraagt je misschien af, waarom vliegen ze in het bos niet tegen bomen aan maar wel tegen ramen? Het antwoord is dat houtsnippen niet goed afstanden kunnen inschatten. Ze hebben speciale ogen, waarmee ze als een van de weinige vogels 360 graden rondom kunnen kijken. Dit geeft ze een geweldig overzicht, maar helaas geen goed gevoel voor afstand. Bomen kunnen ze nog op tijd ontwijken, maar een gebouw is breder en een raam lijkt voor houtsnippen dan een uitweg waar je doorheen kan.

Rondslingerde vistuig

Dierenambulance Westland werd onlangs opgeroepen door meerdere bezorgde voorbijgangers die een eend opmerkten die verward was geraakt in vistuig.

Het is altijd triest om te zien hoe dieren lijden door menselijke activiteiten. Maar gelukkig zijn er ook helden zoals de dierenambulance Westland, die altijd klaar staan om te helpen.

Zou je ook graag deel uitmaken van de oplossing? Er zijn veel manieren om te helpen, of het nu gaat om een donatie aan de dierenambulance, vrijwilligerswerk, of gewoon door het opruimen van vistuig na gebruik om te voorkomen dat dieren erdoor in de problemen komen.

Steun ons werk

Word lid, doneer of meld je aan als vrijwilliger om de dieren te helpen

Scroll naar boven